Op 29 september 2020 organiseerde het Kennisnetwerk Biociden het webinar ‘Desinfectiemiddelen in coronatijd: tijdelijke vrijstelling of toelating?’

Tijdens de coronacrisis worden veel desinfectiemiddelen tijdelijk tot de Nederlandse markt toegelaten. In bepaalde gevallen gebeurt dat zonder dat ze een toelatingsprocedure onder de biocidenverordening hebben doorlopen. Deze vrijstellingen worden normaal gesproken voor niet meer dan zes maanden afgegeven. Ze zijn dus tijdelijk van aard.

Zodra een vrijstelling afloopt, zijn de normale regels van de biocidenverordening weer van kracht. Dat betekent onder meer dat een middel een toelatingsprocedure moet doorlopen voordat het mag worden verkocht en gebruikt. Op basis van het dossier dat de aanvrager indient, beoordeelt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden)) het middel dan op werkzaamheid en risico’s. Ook wordt gekeken of het middel veilig en verantwoord kan worden toegepast.

Informatie over de vrijstellingen die zijn afgegeven in verband met de uitbraak van corona, kunt u vinden op de coronavirus pagina.