De Franse gezondheidsautoriteit ANSES waarschuwt voor de risico’s van desinfectiemiddelen die gebruikt worden ter bestrijding van het coronavirus. Franse vergiftigingencentra rapporteerden onlangs gevallen van vergiftiging met deze desinfectiemiddelen.

ANSES houdt in samenwerking met het netwerk van Franse vergiftigingencentra nauwlettend meldingen van ongelukken en vergiftigingen die met corona te maken hebben in de gaten. ANSES en de vergiftigingencentra hopen zo gevaarlijke situaties in kaart te brengen.

De vergiftigingencentra ontdekten dat de gevaarlijke situaties zich onder andere voordoen bij het gebruik van schoonmaak- en desinfectiemiddelen, bepaalde oliën en ontstekingsremmende geneesmiddelen. Om vergiftigingen en andere ongelukken met deze middelen te voorkomen doen ANSES en de vergiftigingencentra een aantal aanbevelingen. Voor schoonmaak- en desinfectiemiddelen zijn deze als volgt:

  • Houd je aan de gebruiksaanwijzing
  • Meng geen schoonmaak- en/of desinfectiemiddelen
  • Als producten niet meer in de originele verpakking zitten, schrijf dan duidelijk op de nieuwe verpakking wat de inhoud is en houd het product buiten bereik van kinderen
  • Houd alle huishoudproducten buiten bereik van kinderen
  • Gebruik geen vloer- en oppervlaktereinigers of oppervlaktedesinfectiemiddelen voor persoonlijke hygiënische doeleinden
  • Gebruik geen bleekmiddelen of andere schoonmaak- of desinfectiemiddelen voor het schoonmaken van voedsel

Het volledige ANSES-artikel met alle aanbevelingen is op de website van ANSES terug te vinden.