Het aantal illegale biociden op de Belgische markt is sinds het begin van de Covid-19-crisis gestegen. Inspecteurs van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid voerden 195 controles uit op desinfectiemiddelen en alcoholgels. Een flink aantal producten had geen toelating om in België te mogen worden verkocht of de middelen waren niet aantoonbaar effectief tegen het coronavirus. De inspecteurs stelden in totaal 14 proces-verbalen op en schreven 45 waarschuwingen uit.

De controles zijn uitgevoerd van eind maart tot juli en worden de komende maanden voortgezet. Er is gekeken naar online en fysieke verkoop van desinfecterende middelen en alcoholgels. Er is gecontroleerd of de producten een toelating hadden en of het etiket in orde was. Ook de samenstelling van de producten werd gecontroleerd. Meerdere tonnen illegale biociden zijn van de markt gehaald. Lees de informatie van de Belgische overheid op de website van de federale overheidsdienst voor volksgezondheid.

De (tijdelijk) toegelaten desinfectiemiddelen voor Covid-19 verschillen per land. In België zijn 430 tijdelijke toelatingen toegekend aan biociden die bewezen effectief zijn voor het bestrijden van virussen. Alcoholgels met meer dan 60% alcohol zijn in België biociden als ze geen therapeutische indicatie hebben.