Consumenten in Duitsland kunnen vanaf 1 januari 2025 bepaalde biociden alleen kopen na een adviesgesprek met gespecialiseerd personeel over de mogelijke risico’s van het product. Ook moeten verkopers van bepaalde biociden verkoopcijfers rapporteren. Het doel van de nieuwe regels is consumenten meer bewust te maken van de mogelijke risico’s van biociden. Dit komt voort uit een verordening die in 2020 werd voorgesteld door het Duitse Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz undnukleare Sicherheit (BMU). Deze verordening is inmiddels goedgekeurd door de Duitse ’Bundesregierung’.

Verkoop

Deze verordening gaat over de verkoop van rodenticiden (PT14), insecticiden (PT18), houtverduurzamingsmiddelen (PT8), antifoulingproducten (PT21) en conserveermiddelen voor bouwmaterialen (PT10). Onder de verordening vallen niet alleen producten die men in de winkel koopt. Ook voor producten die men online bestelt, moet de consument eerst een adviesgesprek voeren met de verkoper.

Meer transparantie

De verordening moet voor meer transparantie van de biocidenhandel zorgen. Zo moeten producenten en handelaren van biociden met ingang van de verordening hun verkoopcijfers rapporteren. Biociden die geschikt zijn voor een vereenvoudigde toelating vallen niet onder de nieuwe regels.

De nieuwe verordening moet nog officieel worden geaccepteerd. De ‘Bundesrat’ stemt hierover op 25 juni. De nieuwe verordening vindt u op de website van de BMU (Duitstalig).