logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Kennisnetwerk Biociden

27 februari 2020

10 jaar Kennisnetwerk Biociden
• 10 jaar KNB: Interview met Jan Willem Andriessen
• Alternatieve antifouling werkt op zoet water
• Feedback gevraagd op de vernieuwde gegevensvereisten van de BPR
• Bevordering van geïntegreerde plaagdierbeheersing in Europa
• Rodenticiden gemeten in niet-doelsoorten
• De herbeoordeling van biociden werkzame stoffen moet sneller
• Slim desinfecteren
• Save the date: Ctgb relatiedag 11 juni 2020
• Openbare raadpleging gestart voor Alpha-bromadiolone
• Advies desinfectiemiddelen vogelgriep (HPAI)
• Nieuwe Technical Agreements Biocides
• Ctgb bekendmakingen biociden

Met deze nieuwsbrief informeert het Kennisnetwerk Biociden professionals over biociden. Onder andere met nieuws over de regelgeving, juist gebruik van biociden en mogelijke alternatieven. Het RIVM heeft een organiserende en ondersteunende rol in het netwerk en verzorgt de KNB-nieuwsbrief. We selecteren, ordenen en duiden nieuw beschikbare informatie uit relevante bronnen. Uitingen van het KNB zijn geen RIVM- of Rijksoverheid-visie of -standpunt. Ook uw input is welkom! Stuur een reply op deze nieuwsbrief of e-mail naar info@kennisnetwerkbiociden.nl.

 

10 jaar KNB: Interview met Jan Willem Andriessen

 

Dit jaar bestaat het Kennisnetwerk Biociden 10 jaar. In deze en de komende nieuwsbrieven besteden we hier aandacht aan. Met interviews, columns en andere terugblikken kijken we terug op 10 jaar KNB. In deze nieuwsbrief een interview met Jan Willem Andriessen, beleidsmedewerker bij het Ctgb. Namens het Ctgb is hij sinds 2015 lid van de Adviesgroep.
 

 
Lees meer
 

Alternatieve antifouling werkt op zoet water

 

Op verzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben Milieu Centraal, HISWA en Waterrecreatie Nederland in 2019 een praktijktest gehouden naar de werkzaamheid van alternatieve antifouling voor de pleziervaart. De test is uitgevoerd door Endures. Op zowel zoet als zout water blijken de meeste biocidevrije alternatieven ongeveer even goed te werken als de koperhoudende referentieverf.

 
Lees meer
 

Feedback gevraagd op de vernieuwde gegevensvereisten van de BPR

 

Van 13 februari tot 12 maart biedt de Europese Commissie de mogelijkheid om feedback te geven op de nieuwe gegevensvereisten voor werkzame stoffen en middelen die beoordeeld worden binnen de BPR. 

 
Lees meer
 

Bevordering van geïntegreerde plaagdierbeheersing in Europa

 

De Europese brancheorganisatie voor plaagdierbeheersing Cepa roept Europese plaagdierbeheersbedrijven en hun klanten op om een overeenkomst over geïntegreerde plaagdierbeheersing (IPM) te ondertekenen. Ondertekening verplicht hen om rodenticiden en andere biociden voor ongediertebestrijding alleen als laatste redmiddel te gebruiken.

 
Lees meer
 

Rodenticiden gemeten in niet-doelsoorten

 

Rodenticiden komen onbedoeld voor in veel wilde vogels en zoogdieren. Dat geldt vooral voor knaagdiereters zoals de steenmarter, steenuil, vos, bunzing, kerkuil en buizerd. Ook de vogeljagende havik en sperwer scoren hoog. De doorvergiftiging van rodenticiden is nog steeds groot.

 
Lees meer
 

De herbeoordeling van biociden werkzame stoffen moet sneller

 

Het herbeoordelingsprogramma van biociden werkzame stoffen eindigt eind 2024. Met nog vijf jaar te gaan moet nog tweederde van de stoffen beoordeeld worden. Daarom heeft ECHA samen met de nationale autoriteiten en de Europese Commissie een plan opgesteld om het proces te versnellen. 

 
Lees meer
 

Slim desinfecteren

 

De NVZ, de brancheorganisatie voor fabrikanten en importeurs van onder andere desinfectiemiddelen heeft een brochure ‘Slim desinfecteren – In en om het huis’ uitgebracht. De brochure is ontwikkeld om consumenten voor te lichten over het juist gebruiken van desinfectiemiddelen.

 
Lees meer
 

Save the date: Ctgb relatiedag 11 juni 2020

 

Donderdag 11 juni 2020 is de jaarlijkse Ctgb-Relatiedag in Ede. Het centrale thema dit jaar is ‘communicatie’. De meest directe communicatie over toegelaten middelen loopt via het etiket. Breder zijn de vragen ‘Hoe transparant moeten we zijn vanuit de wetgeving’ en ‘Hoe transparant willen we zijn als branche?’ Hoe denken we om te gaan met maatschappelijke thema’s als ‘duurzaamheid’ of ‘vertrouwen’. In verschillende sessies komt dit aan de orde, uiteraard voor biociden én gewasbeschermingsmiddelen. 

 
 

Openbare raadpleging gestart voor Alpha-bromadiolone

 

Op 14 februari 2020 is een openbare raadpleging gestart voor Alpha-bromadiolone voor gebruik in productsoort 14. Het is een openbare raadpleging voor potentiële kandidaten voor vervanging.

 
Lees meer
 

Advies desinfectiemiddelen vogelgriep (HPAI)

 

Bent u op zoek naar goedgekeurde desinfectiemiddelen voor vervoermiddelen vanwege de vogelgriep (HPAI) uitbraak in Duitsland? Deze zijn terug te vinden in de Ctgb toelatingendatabank.

 
Lees meer
 

Nieuwe Technical Agreements Biocides

 

Sinds december 2019 publiceert ECHA nieuwe versies van de Technical Agreements Biocides voor milieu, werkzaamheid en fysisch-chemische eigenschappen en analysemethoden. Hierin staan algemene afspraken die de Working Groups (WGs) maakten maar die nog niet zijn opgenomen in BPR-richtsnoeren.
 

 
Lees meer
 

Ctgb bekendmakingen biociden

 

Bekendmakingen collegebesluiten biociden d.d. 26 februari 2020.

 
Naar het overzicht