logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Kennisnetwerk Biociden

17 december 2021

• Overzicht werkzame stoffen in handdesinfectiemiddelen
• Systematiek voor uitzonderingen bij toelating van biociden
• Nieuw op biociden.nl: Thema-pagina's en RSS feed
• Netwerkevenement Water Alliance
• Rodenticiden: onderzoek naar resistentie en versleping
• NVZ waarschuwt voor illegale desinfectiemiddelen
• Nederland benadrukt belang voltooiing beoordelingsprogramma Biocidenverordening
• Openbare raadpleging over niet-chemische bestrijding van knaagdieren
• Openbare raadpleging koper gestart
• Verstrijken termijn goedkeuring N,N-diethyl-meta-tolueenamide (DEET) verlengd
• ECHA start campagne voor bewustwording UFI
• Duits milieuagentschap moedigt gebruik milieuvriendelijke alternatieven aan voor biociden
• Chemische veiligheid herbruikbare mondkapjes
• Ontsmettingsmiddel kan leiden tot superbacteriĆ«nmutatie blijkt uit Australisch onderzoek
• Onderbouwing nodig voor zorgwekkende hulpstoffen in biociden
• Ctgb bekendmakingen 24 november 2021

Met deze nieuwsbrief informeert het Kennisnetwerk Biociden professionals over biociden. Onder andere met nieuws over de regelgeving, juist gebruik van biociden en mogelijke alternatieven. Het RIVM heeft een organiserende en ondersteunende rol in het netwerk en verzorgt de KNB-nieuwsbrief. We selecteren, ordenen en duiden nieuw beschikbare informatie uit relevante bronnen. Uitingen van het KNB zijn geen RIVM- of Rijksoverheid-visie of -standpunt. Ook uw input is welkom! Stuur een reply op deze nieuwsbrief of e-mail naar info@kennisnetwerkbiociden.nl.

 

Overzicht werkzame stoffen in handdesinfectiemiddelen

 

Sinds de uitbraak van het coronavirus gebruiken mensen vaker desinfectiemiddelen voor hun handen. Dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid van mensen en voor het milieu. Het RIVM bracht in kaart welke werkzame stoffen er voorkomen in de toegestane handdesinfectiemiddelen in Nederland. 

 
Lees verder
 

Systematiek voor uitzonderingen bij toelating van biociden

 

Biociden moeten de toelatingsprocedure doorlopen om te mogen worden verkocht en gebruikt. Binnen de Biocidenverordening (BPR) kan van deze procedure worden afgeweken als er snel een beslissing nodig is, of als er geen helemaal veilig middel beschikbaar is. Het RIVM heeft een systematiek bedacht om in deze situaties toch goed onderbouwde afwegingen te maken. 

 
Lees verder
 

Nieuw op Biociden.nl: Thema-pagina's en RSS feed

 

De overheidswebsite Biociden.nl is uitgebreid met een nieuwe rubriek: Thema’s. Deze thema’s hebben wel met biociden te maken, maar pasten niet in de bestaande structuur van de website. Informatie over onderwerpen als het coronavirus, knaagdierbeheersing en hormoonverstoring is nu eenvoudig terug te vinden onder “Thema’s”. 

 
Lees verder
 

Netwerkevenement Water Alliance

 

Op woensdag 26 januari 2022 organiseert Water Alliance een netwerkevenement voor de Nederlandse watertechnologiesector. Water Alliance is een samenwerkingsverband tussen de overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. 

 
Lees verder
 

Rodenticiden: onderzoek naar resistentie en versleping

 

Vanuit onder andere het programma IPM Knaagdierbeheersing lopen op dit moment twee onderzoeken naar rodenticiden. Rodenticiden zijn bestrijdingsmiddelen tegen ratten en huismuizen. Het ene onderzoek wil een landelijk beeld krijgen van de resistentie van ratten en huismuizen tegen rodenticiden in Nederland. Het andere onderzoek gaat de versleping van rodenticiden uit rodenticide-dozen in kaart brengen.   

 
Lees verder
 

NVZ waarschuwt voor illegale desinfectiemiddelen

 

De NVZ – Schoon | Hygiënisch | Duurzaam is de branchevereniging voor importeurs en fabrikanten van was-, reinigings-, onderhouds- en desinfectiemiddelen en schoonmaakmachines. Zij waarschuwen op hun website voor het gebruik van illegale desinfectiemiddelen en geven tips om de legaliteit van desinfectiemiddelen te controleren.  

 
Lees verder
 

Nederland benadrukt belang voltooiing beoordelingsprogramma Biocidenverordening

 

De Europese Commissie heeft de Nederlandse regering een brief gestuurd over de trage implementatie van de Biocidenverordening in Europa. De aanleiding hiervoor zijn het Europese verslag over de uitvoering van de Biocidenverordening  en de resultaten van de zogenoemde fact finding mission. 

 
Lees verder
 

Openbare raadpleging over niet-chemische bestrijding van knaagdieren

 

ECHA wil informatie verzamelen over mogelijk beschikbare, niet-chemische bestrijdingsmethoden voor knaagdieren en methoden om knaagdierenoverlast te voorkomen. ECHA heeft hiervoor op verzoek van de Europese Commissie een openbare raadpleging gestart. Het gaat om effectieve alternatieven voor rodenticiden op basis van anticoagulantia. 

 
Lees verder
 

Openbare raadpleging koper gestart

 

Voor de werkzame stof koper is een voorstel gedaan voor de geharmoniseerde indeling en etikettering (CLP). ECHA heeft op 29 november 2021 een openbare raadpleging gestart waarin belanghebbende partijen commentaar op de voorgestelde gevarenklassen van koper kunnen geven.

 
Lees verder
 

Verstrijken termijn goedkeuring N,N-diethyl-meta-tolueenamide (DEET) verlengd

 

De Europese Commissie heeft recent een besluit gepubliceerd over het verlengen van de goedkeuring van N,N-diethyl-meta-tolueenamide (DEET) in productsoort 19.

 
Lees verder
 

ECHA start campagne voor bewustwording UFI

 

Sinds januari 2021 vragen vergiftigingencentra en huisartsen naar de Unique Formula Identifier (UFI). In november lanceerde ECHA een campagne om de bekendheid over deze code bij ouders te vergroten.  

 
Lees verder
 

Duits milieuagentschap moedigt gebruik milieuvriendelijke alternatieven aan voor biociden

 

Het Duitse Federale Milieuagentschap (UBA; Umweltsbundesamt) roept op tot duurzaam gebruik van chemicaliën. Om deze transitie te stimuleren publiceerde  het UBA een rapport over drijfveren en barrières voor milieuvriendelijk gebruik van biociden bij gemeenten.   

 
Lees verder
 

Chemische veiligheid herbruikbare mondkapjes

 

Het Deense milieuagentschap (Miljøstyrelsen) onderzocht veertig mondkapjes van textiel op de aanwezigheid van gevaarlijke chemicaliën. De focus lag hierbij op kankerverwekkende en sensibiliserende stoffen en op chemicaliën die de huid en luchtwegen irriteren. Daarnaast onderzochten ze hoe gemakkelijk milieuschadelijke stoffen vrijkwamen bij het wassen van deze mondkapjes. Uit het onderzoek blijkt de kans op milieu- en gezondheidsrisico’s laag. 

 
Lees verder
 

Ontsmettingsmiddel kan leiden tot superbacteriƫnmutatie blijkt uit Australisch onderzoek

 

Wetenschappers van de Macquarie University in Australië onderzochten een veel gebruikt ontsmettingsmiddel op basis van benzalkonium chloride (BAC). De resultaten publiceerden zij in  een artikel in The Lancet. Uit hun onderzoek blijkt dat BAC de werking van antibiotica kan verminderen en resistente ‘superbacteriën’ kan creëren. 

 
Lees verder
 

Onderbouwing nodig voor zorgwekkende hulpstoffen in biociden

 

Bedrijven hebben een inspanningsplicht om zorgwekkende hulpstoffen in biociden te vervangen. Het Ctgb meldt dat bij een aanvraag voor een biocidetoelating nu ook een onderbouwing vereist is indien toch zorgwekkende hulpstoffen aanwezig zijn in het biociden.  

 
Lees verder
 

Ctgb bekendmakingen 24 november 2021

 

Bekendmakingen besluiten biociden collegevergadering 24 november 2021.

 

 
 
 

Bedankt voor het lezen van deze laatste nieuwsbrief van het jaar! 

Wij wensen u fijne Kerstdagen en een gezond 2022

 

Bedankt voor uw aandacht.

U kunt contact met ons opnemen via:

info@kennisnetwerkbiociden.nl