logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Kennisnetwerk Biociden

19 maart 2020

10 jaar Kennisnetwerk Biociden
• 10 jaar KNB: Terugblik op KNB-events over antifouling met Joke Wezenbeek
• Naar een betere aanpak van ratten- en muizenplagen
• Onderwerppagina over coronavirus op biociden.nl
• Vrijstelling voor handdesinfectiemiddelen voor professioneel gebruik
• Snelle toevoeging virusclaim aan toelating niet mogelijk
• Infecties met coronavirus voorkomen met desinfectiemiddelen?
• Oprichting Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI)
• Vervroegde herbeoordeling jodium, PVP jodium en zineb vanwege mogelijke hormoonverstorende eigenschappen
• Gasmeting nu ook verplicht op binnenvaartschepen
• EU stelt prioriteiten voor richtsnoeren voor biociden
• Biocidenautoriteiten overwegen een vernieuwde beoordeling voor allergene eigenschappen
• Behandelde voorwerpen in Zweden voldoen niet aan de regels
• Openbare raadpleging gestart voor Alpha-bromadiolone
• Pindakaas en brandewijn in biociden
• Oproep stakeholders voor richtsnoer bestuivers

Met deze nieuwsbrief informeert het Kennisnetwerk Biociden professionals over biociden. Onder andere met nieuws over de regelgeving, juist gebruik van biociden en mogelijke alternatieven. Het RIVM heeft een organiserende en ondersteunende rol in het netwerk en verzorgt de KNB-nieuwsbrief. We selecteren, ordenen en duiden nieuw beschikbare informatie uit relevante bronnen. Uitingen van het KNB zijn geen RIVM- of Rijksoverheid-visie of -standpunt. Ook uw input is welkom! Stuur een reply op deze nieuwsbrief of e-mail naar info@kennisnetwerkbiociden.nl.

 

10 jaar KNB: Terugblik op KNB-events over antifouling met Joke Wezenbeek

 

Dit jaar bestaat het Kennisnetwerk Biociden 10 jaar. In deze en de komende nieuwsbrieven besteden we hier aandacht aan. Met interviews, columns en andere terugblikken kijken we terug op 10 jaar KNB. In deze nieuwsbrief een terugblik door Joke Wezenbeek op de twee KNB-events over antifouling, in 2015 en in 2017, én op het proces dat mede hierdoor op gang is gekomen.

 
Lees meer
 

Naar een betere aanpak van ratten- en muizenplagen

 

In 2015 koos de Rijksoverheid voor Integrated Pest Management (IPM) voor de bestrijding van ratten en muizen. Het doel van IPM is chemische middelen zo min mogelijk in te zetten door ratten- en muizenplagen zo veel mogelijk te voorkomen. Het is van belang om beleid en uitvoering van knaagdierbeheersing volgens IPM verder te ontwikkelen en te verbeteren.

 
Lees meer
 

Onderwerppagina over coronavirus op biociden.nl

 

De berichten uit deze nieuwsbrief die verband houden met het coronavirus zijn verzameld op een onderwerppagina op Biociden.nl. Nieuwe berichten zullen we daaraan toevoegen. Uiteraard alleen als het gelinkt is aan zowel biociden als het coronavirus. Ook uw input is welkom! Stuur een e-mail naar info@kennisnetwerkbiociden.nl.

 
Naar onderwerppagina corona op biociden.nl
 

Vrijstelling voor handdesinfectiemiddelen voor professioneel gebruik

 

Door de corona-uitbraak dreigt een tekort aan middelen voor handdesinfectie in de professionele zorg. Dergelijke middelen vereisen een toelating door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). 

 
Lees meer
 

Snelle toevoeging virusclaim aan toelating niet mogelijk

 

Een toelating ‘snel even’ uitbreiden met virusclaim is niet mogelijk. Dit bericht het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) naar aanleiding van vragen om de bestrijding van het coronavirus toe te voegen als toepassing voor desinfectiemiddelen. 

 
Lees meer
 

Infecties met coronavirus voorkomen met desinfectiemiddelen?

 

Er zijn geen desinfectiemiddelen specifiek toegelaten om het coronavirus te bestrijden. In principe kunnen alle desinfectiemiddelen met een virusclaim én het juiste toepassingsgebied hiervoor worden gebruikt. Dit volgt uit een bericht van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). 

 
Lees meer
 

Oprichting Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI)

 

De werkzaamheden van de voormalige Werkgroep Infectie Preventie (WIP) wordt in het nieuwe Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) voortgezet. De WIP is in 1988 opgericht door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en stakeholders. De werkgroep heeft tot 2017 nationale richtlijnen voor infectiepreventie voor zorginstellingen uitgebracht. 

 
Lees meer
 

Vervroegde herbeoordeling jodium, PVP jodium en zineb vanwege mogelijke hormoonverstorende eigenschappen

 

De werkzame stoffen jodium, PVP jodium en zineb hebben mogelijk hormoonverstorende eigenschappen. Voor de Europese Commissie is dit reden voor een vervroegde herbeoordeling van de goedkeuring voor deze stoffen.

 
Lees meer
 

Gasmeting nu ook verplicht op binnenvaartschepen

 

De haven van Amsterdam gaat giftig gas niet alleen op zeeschepen maar nu ook op binnenschepen laten meten. Dat is door de havenmeester op basis van een onderzoeksrapport besloten. Aanleiding was een schippersechtpaar dat eind 2019 op de intensive care terecht was gekomen. Ze waren urenlang in contact geweest met grote hoeveelheden fosfinegas.

 
Lees meer
 

EU stelt prioriteiten voor richtsnoeren voor biociden

 

ECHA heeft een lijst opgesteld met alle onderwerpen waarvoor behoefte is aan richtsnoeren voor biociden. Deze richtsnoeren geven aanwijzingen voor de toelatingsbeoordeling van biociden. De lijst bevat tientallen onderwerpen. In de CA meeting, het overleg met de bevoegde autoriteiten van de EU-lidstaten, is bepaald welke nieuwe projecten voorrang moeten krijgen. 

 
Lees meer
 

Biocidenautoriteiten overwegen een vernieuwde beoordeling voor allergene eigenschappen

 

Door de Europese Biocidenverordening gelden beperkingen voor het gebruik van conserveermiddelen. Hierdoor blijven er steeds minder verschillende conserveermiddelen over op de markt. Ook de eisen vanuit de wetgeving voor etikettering (CLP) maken het de markt voor conserveermiddelen moeilijk. Kritisch punt in de beoordeling zijn de allergene eigenschappen. Dit zijn de eigenschappen die allergische reacties veroorzaken. 

 
Lees meer
 

Behandelde voorwerpen in Zweden voldoen niet aan de regels

 

De Zweedse toezichthouder op chemische stoffen (Kemi) heeft onderzocht of met biociden behandelde voorwerpen in Zweden voldoen aan de regels uit de Biocidenverordening. Een groot deel van de onderzochte artikelen bleek niet aan deze regels te voldoen. 

 
Lees meer
 

Openbare raadpleging gestart voor alpha-bromadiolone

 

Op 14 februari 2020 is een openbare raadpleging gestart voor alpha-bromadiolone voor gebruik in productsoort 14. De deadline om informatie over eventuele beschikbare alternatieve werkzame stoffen in te dienen is 14 april 2020. Het is een openbare raadpleging voor potentiële kandidaten voor vervanging.

 
Lees meer
 

Pindakaas en brandewijn in biociden

 

Wilt u pindakaas en brandewijn blijven gebruiken in afweermiddelen en lokstoffen? Laat de European Chemicals Agency (ECHA) uiterlijk 5 september 2020 weten dat deze stoffen moeten worden toegevoegd aan het beoordelingsprogramma voor gebruik in productsoort 19.

 
Lees meer
 

Oproep stakeholders voor richtsnoer bestuivers

 

Het gebruik van biociden kan risico’s hebben voor bijen en andere bestuivers. De European Chemicals Agency (ECHA) richt nu een speciale groep op van stakeholders om te helpen om een richtsnoer te ontwikkelen waarmee deze risico’s kunnen worden beoordeeld.

 
Lees meer