logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Kennisnetwerk Biociden

20 januari 2022

• Aanbod en gebruik van desinfectiemiddelen bij supermarkten moet beter
• Onderzoek naar muurverf als wapen tegen virussen en bacteriën
• Vewin-lijst van biociden in oppervlaktewater geactualiseerd
• Geen conclusie BPC over hormoonverstorende eigenschappen Cyaanamide
• Incidenten met fosfine: Nederland initieert actie in Europa
• Richtsnoer werkzaamheidsbeoordeling herzien
• Milieuconcentraties DCOIT uit antifoulingverf schadelijk voor oesters
• ECHA – Aanstaande deadlines
• Ctgb bekendmakingen 22 december 2021

Met deze nieuwsbrief informeert het Kennisnetwerk Biociden professionals over biociden. Onder andere met nieuws over de regelgeving, juist gebruik van biociden en mogelijke alternatieven. Het RIVM heeft een organiserende en ondersteunende rol in het netwerk en verzorgt de KNB-nieuwsbrief. We selecteren, ordenen en duiden nieuw beschikbare informatie uit relevante bronnen. Uitingen van het KNB zijn geen RIVM- of Rijksoverheid-visie of -standpunt. Ook uw input is welkom! Stuur een reply op deze nieuwsbrief of e-mail naar info@kennisnetwerkbiociden.nl.

 

Aanbod en gebruik van desinfectiemiddelen bij supermarkten moet beter

 

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 29 supermarkten geïnspecteerd op juist gebruik van hand- en oppervlaktedesinfectiemiddelen. In 7 van de 29 supermarkten blijkt dat de aangeboden handdesinfectiemiddelen niet voor dit doel zijn toegelaten.

 
Lees verder
 

Onderzoek naar muurverf als wapen tegen virussen en bacteriën

 

De Universiteit Utrecht doet samen met het Universitair Medisch Centrum Utrecht onderzoek naar muurverf die virussen en bacteriën kan afbreken. 

 
Lees verder
 

Vewin-lijst van biociden in oppervlaktewater geactualiseerd

 

De Vewin (Vereniging van waterbedrijven in Nederland) meldt jaarlijks bij het Ctgb welke werkzame stoffen van biociden in oppervlaktewater zijn aangetroffen boven de drinkwaternorm.

 
Lees verder
 

Geen conclusie BPC over hormoonverstorende eigenschappen Cyaanamide

 

Het Comité voor biociden (BPC) vergaderde eind november 2021 over hun advies inzake de goedkeuring van de werkzame stof cyaanamide. De BPC stelde in hun opinies vast dat er geen conclusie kon worden getrokken of de werkzame stof in productsoort 3 en 18 kan worden goedgekeurd of niet kon worden goedgekeurd. Dit is de eerste keer dat de BPC vaststelt dat zij niet tot een conclusie kan komen. 

 
Lees verder
 

Incidenten met fosfine: Nederland initieert actie in Europa

 

In juli 2021 zijn op drie binnenvaartschepen gevaarlijke situaties ontstaan vanwege hoge concentraties fosfine. Nederland heeft de bevoegde autoriteiten voor biociden en gewasbeschermingsmiddelen geïnformeerd via hun Europese vergaderingen en pleit voor het ondernemen van stappen om incidenten te voorkomen.

 
Lees verder
 

Richtsnoer werkzaamheidsbeoordeling herzien

 

Bij de goedkeuring van werkzame stoffen in biociden op Europees niveau moet ook de werkzaamheid van die stof aangetoond worden. Om informatie over werkzaamheid goed te kunnen beoordelen is een richtsnoer van ECHA beschikbaar. Dit document is recent herzien. 

 
Lees verder
 

Milieuconcentraties DCOIT uit antifoulingverf schadelijk voor oesters

 

Milieuconcentraties van de werkzame stof DCOIT hebben negatieve effecten op de tropische oester Crassostrea brasiliana. DCOIT wordt gebruikt als boosterbiocide in antifoulingverven voor zeeschepen. 

 
Lees verder
 

ECHA – Aanstaande deadlines

 

ECHA publiceert een lijst van deadlines die volgen uit de biocidenverordening (BPR). De lijst helpt bedrijven om te voldoen aan verplichtingen van zowel de BPR als de verordening systematisch onderzoek werkzame stoffen van biociden ('Werkprogramma'). De eerstvolgende deadline is op 30 juni 2022. 

 
Lees verder
 

Ctgb bekendmakingen 22 december 2021

 

Bekendmakingen besluiten biociden collegevergadering 22 december 2021.

 

 

Bedankt voor uw aandacht.

U kunt contact met ons opnemen via:

info@kennisnetwerkbiociden.nl