logo Rijksoverheid
  

Nieuwsbrief Kennisnetwerk Biociden

29 oktober 2021

• Terugblik KNB-webinar “Cosmetica of biociden: welke regelgeving geldt?"
• Terugblik KNB-event ‘Met biociden behandeld hout’
• Nieuwe gegevens voor aanvragers in Bestrijdingsmiddelenatlas beschikbaar
• ECHA past templates aan voor aanvragen onder BPR
• Residuen van pesticiden gevonden bij ringmussen in Eastermar
• ECHA – aanstaande deadlines
• Concept besluit EC: schoonmaakmiddel ondanks claim fabrikant toch een biocide
• ECHA herziet richtlijnen voor vertrouwelijkheidsclaims onder de BPR
• Gerechtshof van de Europese Unie verwerpt hoger beroep tegen niet-goedkeuring van PHMB
• ECHA start campagne voor correcte benaming van werkzame stoffen
• Besluit over stofgoedkeuring creosoot uitgesteld
• Effectieve alternatieven voor biociden in aquacultuur
• Deense studie naar werkzaamheid van biociden toont belang van inwerktijd en juiste concentratie
• EU-autoriteiten voegen brandewijn toe aan BPR-beoordelingsprogramma
• Duitse website geeft overzicht van duurzame beheersmaatregelen voor schadelijke organismen
• Ctgb bekendmakingen 27 oktober 2021

Met deze nieuwsbrief informeert het Kennisnetwerk Biociden professionals over biociden. Onder andere met nieuws over de regelgeving, juist gebruik van biociden en mogelijke alternatieven. Het RIVM heeft een organiserende en ondersteunende rol in het netwerk en verzorgt de KNB-nieuwsbrief. We selecteren, ordenen en duiden nieuw beschikbare informatie uit relevante bronnen. Uitingen van het KNB zijn geen RIVM- of Rijksoverheid-visie of -standpunt. Ook uw input is welkom! Stuur een reply op deze nieuwsbrief of e-mail naar info@kennisnetwerkbiociden.nl.

 

Terugblik KNB-webinar “Cosmetica of biociden: welke regelgeving geldt?"

 

Op 1 oktober organiseerde het KNB een webinar over het grensvlak tussen cosmetica en biociden. Medewerkers van het Ctgb, het RIVM, de NCV en NVZ verzorgden de presentaties. Met ongeveer zeventig deelnemers was dit een geslaagd event. 

 

Inmiddels staat het verslag van dit event op de website van het Kennisnetwerk Biociden. Ook zijn de belangrijkste vragen die tijdens het webinar naar voren kwamen, beantwoord in dit Q&A-document.  

 

 
 

Terugblik KNB-event ‘Met biociden behandeld hout’

 

Op 12 oktober organiseerde het KNB het webinar ‘Met biociden behandeld hout. Het onderwerp werd belicht vanuit zes invalshoeken. Dat waren gebruikers, biocidentoelating, handhaving, consumenten, producenten en rijksbeleid. De deelnemers vonden het verrassend en leerzaam om dit onderwerp van verschillende kanten belicht te zien.

 
Lees verder
 

Nieuwe gegevens voor aanvragers in Bestrijdingsmiddelenatlas beschikbaar

 

De Bestrijdingsmiddelenatlas is geactualiseerd. Aan de atlas zijn nu ook meetgegevens uit 2020 toegevoegd. Dit berichtte het Ctgb onlangs op zijn website. Aanvragers wordt verzocht deze gegevens vanaf 1 januari 2022 gebruiken. 

 
Lees verder
 

ECHA past templates aan voor aanvragen onder BPR

 

ECHA heeft verschillende templates aangepast voor aanvragen onder de biocidenverordening (BPR). Nieuwe aanvragen moeten van deze templates gebruik maken. 

 
Lees verder
 

Residuen van pesticiden gevonden bij ringmussen in Eastermar

 

CLM onderzoek en Advies heeft samen met Ringgroep Fûgel- en Natoerbeskermingswacht Eastermar (Friesland) onderzocht welke schadelijke stoffen er voorkomen in ringmussen in Eastermar. Hierbij is onder andere gekeken naar gewasbeschermingsmiddelen (herbiciden, insecticiden, fungiciden), biociden en diergeneesmiddelen. 

 
Lees verder
 

ECHA – aanstaande deadlines

 

ECHA publiceert een lijst van deadlines die volgen uit de biocidenverordening (BPR). Met deze lijst kunnen bedrijven voldoen aan verplichtingen van zowel de biocidenverordening als de verordening systematisch onderzoek werkzame stoffen van biociden ('Werkprogramma'). De eerstvolgende deadline is op 30 juni 2022. 

 
Lees verder
 

Concept besluit EC: schoonmaakmiddel ondanks claim fabrikant toch een biocide

 

De Europese Commissie concludeert in een concept besluit op basis van artikel 3.3 van de Biocidenverordening (BPR) dat een schoonmaakmiddel met de werkzame stof ADBAC/BKC een biocide is. Dit product moet daarom voldoen aan de (strengere) eisen van de biocidewetgeving (BPR). De claim van de fabrikant dat het product geen biocide-doeleinden heeft, is onvoldoende om een product buiten de BPR te houden. 

 
Lees verder
 

ECHA herziet richtlijnen voor vertrouwelijkheidsclaims onder de BPR

 

Vertrouwelijkheidsclaims hebben betrekking op onderdelen van aanvraagdossiers voor productbeoordelingen of goedkeuringen van werkzame stoffen onder de Europese Biocidenverordening (BPR). Om zowel competent authorities (CAs) als bedrijven te helpen bij het beoordelen van deze vertrouwelijkheidsclaims, heeft ECHA de richtlijnen hiervoor herzien. 

 
Lees verder
 

Gerechtshof van de Europese Unie verwerpt hoger beroep tegen niet-goedkeuring van PHMB

 

Polyhexamethyleen biguanide (PHMB) is niet toegelaten onder de Europese Biocidenverordening (BPR) voor productsoorten 1, 5 en 6. De niet-goedkeuring is gebaseerd op het advies van ECHA’s Biocidal Products Committee (BPC). Een Franse fabrikant vocht de uitspraak van het BPC aan bij het gerechtshof van de Europese Unie. 

 
Lees verder
 

ECHA start campagne voor correcte benaming van werkzame stoffen

 

ECHA lanceert een campagne om namen van werkzame stoffen in het beoordelingsprogramma te verifiëren. Dit voorkomt dat werkzame stoffen laat in het beoordelingsproces nog een andere naam krijgen wat de voortgang van het beoordelingsprogramma sterk kan vertragen.  

 
Lees verder
 

Besluit over stofgoedkeuring creosoot uitgesteld

 

De Europese Commissie heeft de datum waarop de huidige goedkeuring van creosoot verloopt uitgesteld tot 31 oktober 2022. Beoordelaars hebben meer tijd nodig om de beoordeling af te ronden.   Ook is er nog afstemming nodig met beperkingen voor de toepassing van creosoot en hiermee behandeld hout onder de REACH-regelgeving. 

 
Lees verder
 

Effectieve alternatieven voor biociden in aquacultuur

 

Er zijn effectieve biologische en fysieke alternatieven voor biociden in aquaria en aquacultuur. Deze kunnen op korte termijn in de praktijk worden toegepast. Dat concludeert het Deense agentschap voor milieubescherming in een onlangs gepubliceerd rapport.

 

 
lees verder
 

Deense studie naar werkzaamheid van biociden toont belang van inwerktijd en juiste concentratie

 

Voldoende inwerktijd en een voldoende hoge concentratie werkzame stof zijn noodzakelijk voor een effectief biocideproduct. Dit lieten Deense onderzoekers zien in een studie naar de werkzaamheid van twee verschillende biociden (natriumhypochloriet en natriumdichloorisocyanuraat) voor de bacterie Enterococci faecium. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in een rapport van het Deense milieuagentschap (Miljøstyrelsen).  

 
Lees verder
 

EU-autoriteiten voegen brandewijn toe aan BPR-beoordelingsprogramma

 

De bevoegde EU-autoriteiten (CA's) voor biociden hebben besloten dat de drank brandewijn wordt toegevoegd aan het biociden werkprogramma, maar dat de stof niet voldoet aan de criteria voor plaatsing op bijlage I als laag risico stof.  

 
Lees verder
 

Duitse website geeft overzicht van duurzame beheersmaatregelen voor schadelijke organismen

 

Er zijn veel verschillende instrumenten beschikbaar om schadelijke organismen duurzaam te bestrijden. Dit varieert van preventieve beheersmaatregelen tegen plagen tot alternatieve niet-chemische bestrijdingsmaatregelen of een geoptimaliseerd gebruik van biociden.

 
Lees verder
 

Ctgb bekendmakingen 27 oktober 2021

 

 

Bekendmakingen besluiten biociden collegevergadering 27 oktober 2021.

 

 

Bedankt voor uw aandacht.

U kunt contact met ons opnemen via:

info@kennisnetwerkbiociden.nl