Ben Minderhoud is in november 2017 lid geworden van de adviesgroep van het Kennisnetwerk Biociden. In 2018 schrijft hij namens de Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg met de Nederlandse Vereniging voor Medische Microbiologie aan een position paper over desinfectie in de zorg. “Mogelijk kan het Kennisnetwerk Biociden partijen bijeen brengen om hierover te sparren.”

Ben Minderhoud

 

Biociden zijn onmisbaar in de zorg: “Uiteraard ontkomen we niet aan het gebruik van desinfecteermiddelen in ziekenhuizen en andere zorginstellingen. Denk maar eens aan de noodzaak van handendesinfectie van medewerkers.”

Het beleid in zorginstellingen is gericht op het reinigen van oppervlakken. “Hierbij moet het gebruik van biociden zoveel mogelijk worden beperkt.” Tegelijkertijd signaleert Ben Minderhoud dat ziekenhuizen kampen met het ontbreken van middelen die volledig zijn toegelaten voor het doden van virussen.

Oplossingsrichting

“Het position paper zal duidelijk maken wat de wens van de werkvloer is voor oppervlaktedesinfectie.” Ook zal het paper een oplossingsrichting bieden, “ook al weten we dat een oplossing op korte termijn lastig is”.

Sinds oktober 2015 werkt Ben Minderhoud als deskundige infectiepreventie bij Unic Medical Services BV, een adviesbureau op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Zijn interesses liggen bij outbreakmanagement, zorg-ICT en infectieregistratie.

Ben is opgegroeid in Zeeland, maar woont al sinds 1998 met zijn vrouw in het midden van het land. Zijn hobby’s zijn windsurfen, golfsurfen en snowboarden. Naast zijn werkzaamheden als deskundige infectiepreventie is Ben ook freelance fotograaf.