Staatsbosbeheer en waterschap Vechtstromen leggen boomstammen in de rivier de Vecht om het hout een langere duurzaamheid mee te geven en hoogwaardiger toe te passen. De boomstammen blijven een jaar in het water. Volgens het waterschap is wateren van hout een volwaardig en veelbelovend alternatief voor andere, meer milieubelastende methoden.

Het gaat om een proef van 17 grove dennen die in een zijarm van de Vecht (bij de vistrap in Diffelen) in stromend water worden gelegd. Door dit zogenaamde ’wateren’ worden de sappen uit de stam gespoeld waardoor schimmels en bacteriën nauwelijks kans hebben het hout aan te tasten. Hierdoor neemt de duurzaamheid van het hout toe.

Wateren van hout is een oude techniek die in de vergetelheid is geraakt. Een kleine honderd jaar geleden was het wateren van hout nog een onderdeel van de productiecyclus. Hout werd over het water aangevoerd en in een 'balkengat' 9 maanden tot 3 jaar gewaterd. Daarna werd het hout gedroogd en verzaagd. Bij houtzaagmolens ligt daarom veelal een balkengat.

Lees meer:

Waterschap Vechtstromen: Bomen in de Vecht verbeteren kwaliteit van hout en water###