Het radioprogramma Radar meldt dat een groene aanslagreiniger met didecyldimethylammonium chloride (DDAC) brandwonden veroorzaakt in de bek van katten die het oplikken van de behandelde tegels. Het betreffende product bevat een hoge concentratie DDAC en moet voor gebruik worden verdund. Het is een toegelaten biocide. 

Kitten


Met andere groene aanslagreinigers op basis van dezelfde werkzame stof zijn voor zover bekend geen problemen gerapporteerd. Te weinig verdunnen (dus onjuist gebruik) zou een oorzaak kunnen zijn van het probleem. In dat geval zou het uitsluitend aanbieden van kant-en-klaar producten dit soort problemen kunnen voorkomen. Of onjuist gebruik daadwerkelijk de oorzaak is, is niet bekend.

In een brief van 12 mei 2015 van het toenmalige ministerie van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer staat dat voor particulieren kant-en-klaar producten te prefereren zijn. Ongeveer 80 procent van de middelen voor particulieren wordt al als kant-en-klaar product aangeboden. Sommige producten worden niet als kant-en-klaar product verkocht omdat dit om te grote verpakkingen zou vragen. Andere groene aanslagreinigers met DDAC zijn wel verkrijgbaar in gebruiksklare verpakkingen met een reeds verdunde oplossing.