De US EPA Environmental Protection Agency (Environmental Protection Agency) (United States Environmental Protection Agency) publiceerde een voorlopig richtsnoer voor het beoordelen van de werkzaamheid van desinfectiemiddelen op poreuze materialen. Denk aan textiel en gestoffeerde artikelen. Het gaat om desinfectiemiddelen voor gebruik in onder andere de gezondheidszorg en openbare ruimten. 

De meeste door de US EPA Environmental Protection Agency (Environmental Protection Agency) geregistreerde vloeibare desinfectiemiddelen zijn bedoeld voor harde en niet-poreuze oppervlakken. Zoals roestvrij staal of glas. US EPA ontving verzoeken om testmethodes en richtsnoeren te ontwikkelen voor desinfectiemiddelen voor poreuze materialen. Poreuze materialen zijn bijvoorbeeld textiel en gestoffeerde artikelen. Deze testmethodes en richtsnoeren kunnen aanvragers van desinfectiemiddelen voor poreuze materialen helpen bij hun toelatingsaanvraag. 

Voorlopige richtsnoer 

Het door US EPA gepubliceerde voorlopige richtsnoer is bedoeld om aanvragers te ondersteunen bij het uitvoeren van de juiste werkzaamheidstesten om bepaalde desinfecterende claims te mogen voeren. Ook geeft het informatie over het proces van toelatingsaanvragen. Het voorlopige richtsnoer gaat alleen over desinfectiemiddelen voor zowel harde als poreuze oppervlakken in de gezondheidszorg en openbare ruimten. Denk aan ziekenhuizen, scholen, kantoren, hotels en bioscopen. In het richtsnoer staat welke testmethoden moeten worden gebruikt om de werkzaamheid aan te tonen. Het voorlopige richtsnoer is toepasbaar op een deel van de micro-organismen, zoals bepaalde bacteriën. Maar het is niet toepasbaar op bijvoorbeeld schimmels en gisten.  

Afbakening  

Het richtsnoer geldt niet voor producten voor thuisgebruik. Voor desinfectie van onder andere kleding, matrassen, tapijten en gestoffeerde meubels verwijst het document naar een ander richtsnoer.  

Andere ontwikkelingen  

In de KNB Kennisnetwerk Biociden (Kennisnetwerk Biociden)-nieuwsbrief van november 2022 staat een bericht over diverse andere ontwikkelingen over desinfectiemethoden binnen de VS.