Voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal lanceerde onlangs de campagne ‘Voorkom een plaag, begin vandaag’. De campagne geeft praktische en milieuvriendelijke tips om overlast van ratten en muizen te voorkomen. Milieu Centraal ontwikkelde de campagne samen met de werkgroep communicatie van het programma IPM Integrated Pest Management (Integrated Pest Management) knaagdierbeheersing.

Mensen weten niet altijd wat effectieve milieu- en diervriendelijke maatregelen zijn om overlast door ratten en muizen te voorkomen. Dit blijkt onderzoek. Op de website plaagvoorkomen.nl geeft Milieu Centraal praktische en milieuvriendelijke tips om overlast door ratten en muizen tegen te gaan.

Voorkomen is beter dan bestrijden

Muizen en ratten komen af op plekken waar ze voedsel vinden en waar schuil- en nestelplekken zijn. De campagne geeft daarom tips om de beschikbaarheid van voedsel voor ratten en muizen te beperken. Mensen kunnen zorgen dat muizen en ratten geen voedsel vinden door goed schoon te maken, etenswaren goed op te bergen en afval weg te gooien. En het goed dichten van kieren en naden verkleint de kans dat muizen en ratten het huis binnenkomen. Zo vinden ze geen schuil- en nestelplekken in woningen.

Wat als er al overlast is?

De website plaagvoorkomen.nl geeft ook tips voor mensen die al overlast ervaren door ratten of muizen. De belangrijkste tip is om niet zelf aan de slag te gaan met gif. Bij blijvende overlast is het verstandiger om een professionele plaagdierbeheerser in te schakelen en/ of hulp te vragen aan de gemeente.

Programma IPM Integrated Pest Management (Integrated Pest Management) knaagdierbeheersing

In het programma IPM knaagdierbeheersing werken verschillende ministeries samen om op een verantwoorde manier overlast door ratten en muizen te voorkomen. Daarbij wordt rekening gehouden met dierenwelzijn en milieu.

Meer informatie