Om het doel van de Biocidenverordening te bereiken, roept het Duitse Milieuagentschap (UBA) de Europese Commissie op om regelgeving te ontwikkelen die ervoor zorgen dat biociden juist gebruikt worden. In het rapport ‘Shaping a proper use of biocides’ verzamelde UBA voorbeelden van regelgeving uit verschillende lidstaten die hiervoor een startpunt en ondersteuning kunnen zijn.

Volgens UBA blijkt uit recente monitoringscampagnes dat het milieu zwaar onder druk staat door bepaalde toegestane biociden. Met name anticoagulantia (bepaalde rodenticiden) worden in de hele voedselketen aangetroffen. Ook stelt UBA dat er meer maatregelen nodig zijn dan alleen goedkeuring van werkzame stoffen en producttoelatingen van biociden om het milieu te beschermen.

Europese regelgeving nodig voor gebruik biociden

In het rapport wordt gesteld dat er behoefte is aan Europese regelgeving voor het gebruiken van bepaalde soorten biociden om het "juiste gebruik" te bevorderen. Dit is gevraagd in artikel 17(5) van de Biocidenverordening. Het duurzame gebruik van gewasbeschermingsmiddelen om een hoog beschermingsniveau van zowel de menselijke gezondheid, diergezondheid als het milieu te waarborgen is gereguleerd in de Sustainable Use Directive (SUD). Omdat deze wetgeving nu niet beschikbaar is voor biociden, implementeren lidstaten nationale maatregelen om de gebruiksfase te reguleren. Deze maatregelen zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat biociden volgens de voorwaarden van de toelating worden gebruikt.

Voorbeelden van bestaande nationale wetgeving

Het rapport van UBA geeft voorbeelden van bestaande nationale maatregelen uit de verschillende lidstaten. Lidstaten kunnen met deze voorbeelden hun nationale wetgeving verder ontwikkelen. Ook kunnen deze voorbeelden de Europese Commissie ondersteunen bij het opstellen van een geharmoniseerd Europees kader. Voorbeelden zijn onder andere nationale maatregelen over:

  • Training en verdere educatie van professionals.
  • Duurzaam beheer van schadelijke organismen.
  • Beperking van productbeschikbaarheid tot geautoriseerde gebruikersgroepen.
  • Verplichte informatie aan het publiek op het verkooppunt en zelfbedieningsverboden.
  • Verbod op reclame voor bepaalde biociden en of bepaalde doelgroepen.
  • Gebruik van speciale apparatuur voor spuittoepassingen buiten (algiciden, insecticiden).
  • Vermindering van het gebruik van biociden in gevoelige ecosystemen.
  • Verzameling van de verkoopgegevens van biociden.

Meer informatie