In Cambodja en Vietnam hebben wetenschappers gelekoortsmuggen (Aedes aegypti) ontdekt die zeer ongevoelig zijn voor pyrethroïde. Dit is zorgwekkend omdat deze muggensoort een belangrijke verspreider is van onder andere gele koorts en knokkelkoorts. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan 78% van de onderzochte gelekoortsmuggen door genetische veranderingen beter bestand is tegen pyrethroïde.  

Pyrethroïden zijn de belangrijkste groep bestrijdingsmiddelen tegen muggen. Daarom is ongevoeligheid voor deze middelen een groot probleem. Ziektes als gele koorts, knokkelkoorts, zikakoorts en chikunguya kunnen zich makkelijker verspreiden. Alleen knokkelkoorts eist al 21.000 sterfgevallen per jaar.  

Leefgebied wordt groter 

De resistente mug is nog niet buiten Cambodja en Vietnam gevonden. Wel wordt het leefgebied van de gelekoortsmug door klimaatverandering steeds groter. De mug komt op dit moment voor in de tropische regio’s in Azië, Zuid- en Midden-Amerika en Afrika.  

Alternatieven voor bestrijding 

Het gebruik van nog meer pesticiden, zal alleen maar leiden tot meer resistentie. Daarom is het belangrijk ook te kijken naar andere manieren van bestrijding. Er zijn twee opties: Niet-chemische middelen zoals muggenvallen, of vaccinatie van mensen tegen de ziektes die de mug overbrengt.  

Meer informatie 

Voor meer informatie over de resistente muggen: lees dit artikel op de NOS, of het originele artikel in Science Advances. 

Zie de RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) website voor meer informatie over de verschillende ziektes die de mug kan verspreiden: Gele koorts, knokkelkoorts, zikakoorts & chikungunya.