Een toelating ‘snel even’ uitbreiden met virusclaim is niet mogelijk. Dit bericht het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden)) naar aanleiding van vragen om de bestrijding van het coronavirus toe te voegen als toepassing voor desinfectiemiddelen.

Voor de toelating van biociden, en dus ook van desinfectiemiddelen, moeten gegevens worden aangeleverd waaruit blijkt het middel werkt voor de beoogde toepassing. Een toelating uitbreiden met de claim dat het middel werkt tegen het coronavirus gaat daarom niet zomaar. Aanvullende gegevens moeten namelijk aantonen dat het middel voor deze nieuwe toepassing werkt én veilig is voor mens, dier en milieu. Dit loopt volgens het proces voor de uitbreiding/wijziging van een toelating.

Voor de bestrijding van het coronavirus raadt het Ctgb vooral aan om de adviezen van het RIVM te volgen: regelmatig handen wassen, niezen en hoesten in je elleboog, papieren zakdoekjes gebruiken en geen handen schudden.