Zeilboten op zee

Siliconencoatings werken even goed of zelfs beter tegen aangroei op schepen dan coatings met biociden. Ze zijn niet helemaal milieuvriendelijk, maar minder giftig dan antifouling op basis van biociden. Daarom zijn ze een goed alternatief. Dat concluderen Zweedse onderzoekers. Zij onderzochten de werkzaamheid van beide typen coatings op panelen in de Baltische Zee. 

De werkzaamheid van de coatings is een jaar lang onderzocht op drie locaties in de Baltische Zee.  Op de Baltische Zee is veel scheepvaart, zowel pleziervaart als beroepsvaart. Eén gebruikte coating met biociden bevatte koperoxide en DCOIT en de andere koperoxide en koperpyrithione. Beide coatings bevatten ook zinkoxide. De onderzoekers concludeerden dat siliconencoatings minder giftig zijn dan coatings met biociden. Daarom bevelen zij aan het gebruik van deze siliconen ‘foul-release’ coatings te bevorderen. 

Het volledige artikel

Het artikel heet ‘Are silicone foul-release coatings a viable and environmental sustainable alternative to biocidal antifouling coatings in the Baltic Sea region’. Het is gepubliceerd in het Marine Pollution Bulletin.