De desinfectie van zwembadwater kan zonder het gebruik van chloor. Een promotieonderzoek aan de Technische Universiteit Delft laat zien dat een combinatie van filtratiesystemen en UV-licht het water vrijwel net zo schoon kan maken.
Maarten Keuten, civiel ingenieur drinkwatertechnologie, promoveerde onlangs aan de Technische Universiteit Delft op een onderzoek naar de alternatieve waterbehandeling van zwembaden. Hierbij zocht hij allereerst uit wat voor watervervuiling - zoals bacteriën, huidschilfers en haren – je moet bestrijden in zwembaden. Vervolgens bedacht hij een zuiveringssysteem dat bestaat uit een fijnmazig filter, waterzuiverende bacteriën en desinfecterend UV-licht. Het resultaat was een geslaagde desinfectie.
Of zwembaden nu overstappen naar dit nieuwe systeem is nog even de vraag. Het UV-licht vereist namelijk veel elektriciteit en het duurt lang om het water langs de UV-lampen te pompen. Hier gaan Keuten en zijn werkgever, een zwembadenproducent, nu verder mee aan de slag.
Momenteel wordt er chloorbleekloog gebruikt voor de desinfectie van het water in zwembaden. Alhoewel de gebruikte hoeveelheden niet schadelijk zijn voor de gezondheid, kan chloor leiden tot irritatie van de ogen, huid en luchtwegen.
Bovenstaande informatie komt uit een artikel in De Stentor.