De Amerikaanse staat Californië ontwikkelt regelgeving om ecosystemen te beschermen. De staat wil hiervoor het gebruik van vier werkzame stoffen verbieden. Deze stoffen doden ratten door bloedstolling te voorkomen. Daarvoor in de plaats is een middel beschikbaar dat rattenoverlast voorkomt door de voortplanting sterk af te remmen.

Anticoagulantia

De te verbieden stoffen zijn onderdeel van de groep bloedverdunners of anticoagulantia. In Nederland is het buitengebruik van anticoagulantia tegen ratten beperkt. In 2023 wordt dit uitgebreid naar binnen- en buitengebruik tegen ratten én muizen. Anticoagulantia mogen dan alleen nog worden gebruikt als  niet-chemische maatregelen onvoldoende helpen. Alleen professionals met een specifieke opleiding mogen middelen met dit type stoffen dan nog gebruiken.

ContraPest

Het middel dat de voortplanting van ratten afremt heet ContraPest. Het bevat de werkzame stoffen 4-vinylcyclohexene diepoxide (VCD) en triptolide. De US- EPA Environmental Protection Agency (Environmental Protection Agency) (Environmental Protection Agency) heeft het product in 2016 toegelaten voor binnengebruik specifiek tegen ‘Norway Rats and Roof Rats’ (bruine en zwarte ratten).