Spitsmuis
Inleveren van spitsmuizen kon tot en met 31 december 2021. Deze actie is gestopt.

Wageningen University & Research (WUR) start een onderzoek naar de onbedoelde effecten van rodenticiden op spitsmuizen. Rodenticiden zijn bestrijdingsmiddelen tegen ratten en huismuizen. De wetenschappers willen in kaart brengen waar spitsmuizen meer rodenticiden binnenkrijgen: in stedelijke of in landelijke gebieden. Voor dit onderzoek roepen de onderzoekers op om gevonden spitsmuizen in te leveren.

Om overlast van ongedierte te bestrijden, worden regelmatig rodenticiden  gebruikt. Andere diergroepen, waaronder andere zoogdieren, kunnen hier ook aan overlijden. Voor hun onderzoek kijken de onderzoekers naar rodenticiden die buitenshuis worden gebruikt. De maatregelen die de risico’s van de onbedoelde effecten zo klein mogelijk moeten houden, zijn namelijk alleen nog voor buitengebruik ontwikkeld. Spitsmuizen kunnen onbedoeld rodenticiden binnenkrijgen als ze eten uit de dozen die worden geplaatst om ratten te bestrijden.   

De onderzoekers kozen voor de spitsmuis omdat deze een klein leefgebied heeft. Rodenticiden gevonden in spitsmuizen geven dus een indruk van lokaal gebruik van deze stoffen. Daarmee wordt duidelijk of en waar rodenticiden onbedoeld in het milieu terecht komen. Dit geeft ook antwoord op de belangrijkste vraag van dit onderzoek: krijgen spitsmuizen meer rodenticiden binnen in stedelijke of juist in landelijke gebieden?  

Bij het verzamelen van de spitsmuizen zijn de volgende punten belangrijk om te noteren: 

  • de locatie waar de spitsmuis is gevonden; 

  • het tijdstip waarop de spitsmuis is gevonden; 

  • de doodsoorzaak als dit bekend is; 

  • eventuele kennis over de locatie, zoals een mogelijke lokale inzet van bestrijdingsmiddelen; 

  • de soort, indien bekend.