De lente is gestart. Dit betekent dat mieren weer actief worden. Dat geldt ook voor het mediterrane draaigatje. Het mediterrane draaigatje is een invasieve mierensoort. Deze soort lift in de potgrond van mediterrane planten mee naar Nederland. Mediterrane draaigatjes kunnen veel overlast veroorzaken. In een mediabericht geven experts van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) en stichting EIS tips over het herkennen en bestrijden van deze mieren.
Het mediterrane draaigatje kan zeer grote kolonies vormen. Deze kolonies kunnen schade veroorzaken aan verhardingen, gebouwen en beplanting. Ook bijten de mieren. Hierdoor kunnen bewoners soms niet meer in hun tuin zitten.
Tips over het bestrijden van mediterrane draaigatjes
De experts van KAD en EIS adviseren om mediterrane draaigatjes niet zomaar met biociden te bestrijden. Bestrijding met biociden is vaak niet effectief. Reden hiervoor is dat de koninginnen zitten onder de grond zitten en niet met het biocide worden bereikt. Daarnaast kunnen biociden onbedoeld inheemse mierensoorten schaden. De experts adviseren om melding te maken bij de gemeente. Zo kan op een goede manier aan het probleem worden gewerkt.
Meer lezen over het mediterrane draaigatje? Lees deze artikelen:
- Toezicht op tijdelijke vrijstelling biocide voor invasieve mierensoort (KNB (Kennisnetwerk Biociden) nieuwsbrief april 2022)
- Steeds meer woonwijken geteisterd door invasieve mediterrane draaigatjes (KNB nieuwsbrief april 2020