Misschien heeft u het al gehoord: ILT Inspectie Leefomgeving en Transport (Inspectie Leefomgeving en Transport) en NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) houden intensiever toezicht op de uitvoering van IPM Integrated Pest Management (Integrated Pest Management) knaagdierbeheersing. Op 1 oktober 2024 organiseert het Kennisnetwerk Biociden (KNB Kennisnetwerk Biociden (Kennisnetwerk Biociden)) samen met de NVWA, ILT en Ctgb College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) het KNB-event ‘IPM knaagdierbeheersing en toezicht: Samen komen we verder’. Wat zijn knelpunten in de praktijk bij professionele knaagdierbeheersing? En welke oplossingen zijn er? 

IPM Integrated Pest Management (Integrated Pest Management) staat voor ‘Integrated Pest Management’. IPM zet eerst in op het weren en voorkomen van plagen. Pas als dat niet lukt, wordt bestrijding ingezet, bij voorkeur met niet-chemische middelen. Vanaf januari 2023 is er in Nederland een verplicht IPM-systeem voor de bestrijding van ratten én muizen, zowel buiten als binnen.  

De uitvoering van IPM is in de praktijk soms lastig. De inspecties (ILT Inspectie Leefomgeving en Transport (Inspectie Leefomgeving en Transport) en NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)) zien in de praktijk nog misstanden die voorkomen hadden kunnen worden. Op basis van het interventiebeleid treden de inspecties bij overtredingen handhavend op.  

Uiteraard is handhaving een laatste middel. Het KBN-event ‘IPM-knaagdierbeheersing en toezicht: Samen komen we verder’ is een goede mogelijkheid om met elkaar en de inspecties in gesprek te gaan over naleving en hoe we het systeem samen kunnen verbeteren. Meld u nu aan!

Lees voor meer informatie verder op de pagina: KNB Kennisnetwerk Biociden (Kennisnetwerk Biociden)-event: IPM knaagdierbeheersing en toezicht: Samen komen we verder.