Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) publiceert jaarlijks een overzicht van de meldingen die ze binnenkrijgen over acute vergiftigingen bij mens en dier. Het afgelopen jaar was dit anders dan andere jaren. Door de coronarestricties gingen scholen, winkels, horeca en openbare ruimten dicht en gingen mensen meer thuiswerken. Dit had effect op het aantal en het soort vergiftigingen waarvoor het NVIC werd geraadpleegd. 

Desinfectiemiddelen 

Het toegenomen gebruik van handdesinfectiemiddelen zorgde voor een grote stijging aan vragen na blootstelling aan desinfecterende handgels en handalcohol. In 2020 is het NVIC hier 552 keer telefonisch over geraadpleegd, tegenover 107 melding per jaar in de voorgaande jaren. De meeste meldingen gingen over jonge kinderen (287 patiënten). Ook bij volwassenen was er sprake van een stijging in het aantal meldingen. De meeste handdesinfectiemiddelen bevatten ethanol (alcohol) en/of isopropylalcohol. Bij kinderen kunnen enkele slokken van het desinfectiemiddel al leiden tot symptomen van alcoholvergiftiging, zoals verwardheid, bewegingsstoornissen en braken. Naast ethanol en isopropylalcohol, kunnen handdesinfectiemiddelen lage concentraties van andere verbindingen bevatten, zoals chloorhexidine of (kationogene) detergentia. Contact van de ogen aan deze stoffen kan leiden tot irritatieklachten. 

Verven en lakken 

Een andere opvallende stijging werd gezien bij de meldingen over blootstelling aan verven en lakken. In 2020 waren dit er 145 ten opzichte van 88 in andere jaren. De toename viel samen met de eerste lockdown in april 2020 en is waarschijnlijk een gevolg van de toename in doe-het-zelf klussen in en rondom huis. Het type gemelde effecten was afhankelijk van de samenstelling van het product. Inname van wateroplosbare producten kan leiden tot misselijkheid en braken. Bij blootstelling aan verven en lakken op basis van oplosmiddelen kunnen ernstigere effecten optreden. 

Het volledige jaaroverzicht 2020 “Acute vergiftigingen bij mens en dier” is beschikbaar op de website van het NVIC