Boodschappenmandje

ECHA kondigt in een nieuwsbericht aan dat er in 2019 een Europees handhavingsproject komt gericht op behandelde voorwerpen. Zorg dat u voorbereid bent en lees de nieuwe brochure van ECHA over behandelde voorwerpen.

Veel producten zijn behandeld met biocidale werkzame stoffen, om te voorkomen dat ze bederven, gaan schimmelen of stinken. Denk bijvoorbeeld aan verf, sokken, koelkasten en sportkleding. Deze producten mogen alleen in de Europese Unie worden verkocht als de biocidale stoffen die ze bevatten, of waarmee ze zijn behandeld, zijn goedgekeurd voor dit type gebruik of op de lijst van ECHA staan om te worden beoordeeld. Behandelde voorwerpen hebben zelf geen toelating nodig.

Als de belangrijkste functie van een product is om organismen (bijvoorbeeld bacteriën, schimmels, insecten of ratten) te doden of te weren, heeft het product een primaire biocidale functie. Het is dan een biocidaal product of een ‘biocide’ dat een nationale toelating nodig heeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan antibacteriële doekjes bedoeld om te desinfecteren.

Helpdesk en KNB Kennisnetwerk Biociden (Kennisnetwerk Biociden)-event

Als u niet weet of uw product een biocide is of een behandeld voorwerp kunt u dit navragen via de Helpdesk Behandelde voorwerpen op www.biociden.nl. Op deze website vindt u meer informatie over de regels voor behandelde voorwerpen. Het Kennisnetwerk Biociden is van plan in 2019 een bijeenkomst te organiseren rond het thema ‘behandelde voorwerpen’.