UBA logo environment-friendly product

Het Duitse keurmerk 'Blauer Engel' mag nu ook worden toegekend aan milieuvriendelijke aangroeiwerende middelen. In de praktijk gaat dit om biociden-vrije antifouling. Het door de Duitse overheid uitgegeven keurmerk voor milieuvriendelijke producten bestaat sinds 1978. 

Het eco-keurmerk Blauer Engel is bedoeld om consumenten, bedrijven en instituten te ondersteunen bij milieuvriendelijk inkopen. Het doel van het keurmerk is het bevorderen van groene productinnovaties en het verminderen van milieubelasting. 

 ‘Zonder biociden’ niet per se milieuvriendelijker 

Er bestaat inmiddels een aantal alternatieven voor op biociden gebaseerde antifoulingverven. Dit zijn bijvoorbeeld ultrasone systemen, een harde coating op de romp van het schip, een folie met kunststof stekeltjes of een folie met een siliconenlaag. Maar 'zonder biocide' betekent niet per se milieuvriendelijker. Alternatieve aangroeiwerende middelen kunnen ook negatieve eigenschappen voor het milieu hebben. 

Milieubelasting door emissie van biociden via aangroeiwerende middelen minimaliseren 

Het eco-keurmerk Blauer Engel mag nu ook worden toegekend aan aangroeiwerende middelen. Het doel is om zowel werkzame als milieuvriendelijke alternatieven te certificeren. Zo moet de milieubelasting door emissie van biociden via aangroeiwerende middelen worden geminimaliseerd. In de criteria voor uitgifte van het keurmerk wordt naar verschillende aspecten gekeken. Zo wordt de levenscyclus van het product meegenomen. Daarbij worden ook gezondheidsgerelateerde aspecten beoordeeld. Denk bijvoorbeeld aan geluidsemissie en werkcondities tijdens het productieproces. Ook moet de werkzaamheid van het product zijn aangetoond. 

Bronnen: UBA en Chemical Watch