Door strengere regels is het voor eigenaren van zeilboten moeilijker om geschikte antifouling te vinden. Het tijdschrift 'Zeilen' signaleert dat het gebruik van biocidenvrije producten om het onderwaterschip van zeilboten te behandelen hierdoor toeneemt.
 

Het blijft voor eigenaren van zeilboten een uitdaging om geschikte antifouling te vinden. De regels veranderen, waardoor het aanbod van antifoulingverven op basis van biociden verder afneemt. 'De meeste producten die in de schappen liggen, zijn nu toegestaan tot uiterlijk eind volgend jaar' meldt zeilen.nl in een online artikel (gepubliceerd in 2020). Inmiddels is het 2023 en is het aanbod kleiner. Alternatieven zijn dus gewenst. Een aantal eigenaren van zeilboten komt in het artikel aan het woord. Ze vertellen hoe zij omgaan met het bestrijden van aangroei op het onderwaterschip.

In het artikel wordt ook genoemd dat de markt in beweging is. Fabrikanten zijn bezig nieuwe producten op de markt te brengen en er komen alternatieven beschikbaar. Zo worden bijvoorbeeld genoemd: een folie met uv C-licht, een folie met stekelige microvezels, een bootlift (met name voor kleinere boten) en ultrasound. In een tweede, recent artikel meldt zeilen.nl ervaringen van een zeezeiler met een harde -biocidenvrije- epoxycoating.

Een greep uit eerdere artikelen over alternatieven voor antifouling uit de KNB Kennisnetwerk Biociden (Kennisnetwerk Biociden) nieuwsbrief: