Misschien heeft u het al gehoord: ILT Inspectie Leefomgeving en Transport (Inspectie Leefomgeving en Transport) en NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) houden intensiever toezicht op de uitvoering van IPM Integrated Pest Management (Integrated Pest Management) knaagdierbeheersing. Op 1 oktober 2024 organiseert het Kennisnetwerk Biociden ( KNB Kennisnetwerk Biociden (Kennisnetwerk Biociden)) samen met de NVWA, ILT en Ctgb College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden) het KNB-event ‘IPM knaagdierbeheersing en toezicht: Samen komen we verder’. Wat zijn knelpunten in de praktijk bij professionele knaagdierbeheersing? En welke oplossingen zijn er? 

IPM Integrated Pest Management (Integrated Pest Management) staat voor ‘Integrated Pest Management’. IPM zet eerst in op het weren en voorkomen van plagen. Pas als dat niet lukt, wordt bestrijding ingezet, bij voorkeur met niet-chemische middelen. Vanaf januari 2023 is er in Nederland een verplicht IPM-systeem voor de bestrijding van ratten én muizen, zowel buiten als binnen.  

De uitvoering van IPM is in de praktijk soms lastig. De inspecties ( ILT Inspectie Leefomgeving en Transport (Inspectie Leefomgeving en Transport) en NVWA Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit)) zien in de praktijk nog misstanden die voorkomen hadden kunnen worden. Op basis van het interventiebeleid treden de inspecties bij overtredingen handhavend op.  

Uiteraard is handhaving een laatste middel. Het KNB Kennisnetwerk Biociden (Kennisnetwerk Biociden)-event ‘IPM-knaagdierbeheersing en toezicht: Samen komen we verder’ is een goede mogelijkheid om met elkaar en de inspecties in gesprek te gaan over naleving en hoe we het systeem samen kunnen verbeteren. Meld u nu aan! 

Voor wie

Het event is bedoeld voor iedereen die in de praktijk met IPM knaagdierbeheersing te maken heeft. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Knaagdierbeheersbedrijven.
  • Opdrachtgevers/ probleemhebbers (zoals gemeenten, woningbouwverenigingen, de agrarische sector, horeca, groothandels, etc.).
  • Opleidingen en certificerende instellingen.
  • Toelatinghouders.
  • Beleid en toezicht.

Programma

Het programma is nog niet compleet. Voorlopig ziet het er als volgt uit: 

13:00-13:30    Inloop 

13:30-14:00    IPM bij beheersing van ratten en muizen, waarom is dat ook alweer nodig?

                              Jan Willem Andriessen ( Ctgb College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden)

14:00-14:45    Toezicht op IPM knaagdierbeheersing. Waar kijken inspecties naar en waarom?

                               Peter Aubel (ILT) en Jasper Lesterhuis (NVWA) 

14:45-15:15    Pauze 

15:15-15:45    Ervaringen van bedrijven uit de praktijk met de implementatie van IPM  

15:45-16:30    Met elkaar in gesprek over omgaan met ‘lastige situaties’ 

16:30-17:00    Borrel 

Deel uw ervaringen met ons 

Heeft u zelf een lastige situatie uit uw eigen praktijk die u aan de inspecties wilt voorleggen? Geef dit dan aan bij uw aanmelding of stuur een mail naar info@kennisnetwerkbiociden.nl

Wij zoeken ook bedrijven die tijdens het KNB-event hun ervaringen met het implementeren van IPM willen delen. 
Staat u hiervoor open? Stuur dan een mail naar info@kennisnetwerkbiociden.nl.

Aanmelden

Het event vindt plaats op dinsdag 1 oktober van 13:00-17:00 in Amersfoort. Meld u nu aan!

Meer lezen

In de nieuwsbrief van het KNB verschijnen regelmatig nieuwsberichten over knaagdierbeheersing en de implementatie van IPM. Lees meer op de themapagina op Knaagdierbeheersing | Biociden 

Ook op de websites van NVWA, ILT en Ctgb kunt u informatie vinden over knaagdierbeheersing: