Op donderdagmiddag 6 oktober 2022 organiseert het Kennisnetwerk Biociden een bijeenkomst over biociden en arbeidsomstandigheden. Werknemers kunnen in hun werk (on)bewust met biociden in aanraking komen. Tijdens het KNB-event krijg je informatie over de toelatingsprocedure van biociden en hoe het Ctgb in deze procedure de arbeidsrisico’s beoordeelt. Ook de andere arboregels voor biociden komen aan bod. Dit KNB-event is bedoeld voor arbeidshygiënisten en anderen die te maken hebben met het (adviseren over) veilig werken met biociden.

Sprekers 

Jan Willen Andriessen werkt als senior beleidsmedewerker bij het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb). Hij heeft veel ervaring op het gebied van nationale en Europese wet- en regelgeving van biociden. Jan Willem trapt de middag af met een presentatie over de toelatingsprocedure van biociden.  

Angelique Welten licht vervolgens toe hoe het Ctgb arbeidsrisico’s van biociden beoordeelt. Zij werkt als risicobeoordelaar bij het Ctgb. 

Jurgen Mook werkt als senior beleidsmedewerker bij het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij zal ingaan op de arboregels en wat er na de toelatingsprocedure van biociden nog meer moet gebeuren om veilig te kunnen werken met biociden.  

Verhalen uit de praktijk 

Daarnaast presenteren verschillende stakeholders voorbeelden uit de praktijk: Wat is het praktijkverhaal? Wat was de aanleiding en wat het probleem? Wat heb je meegemaakt? Waar worstel je mee? Waar ben je tegenaan gelopen?  

Remko Houba van het Nederlands Kenniscentrum Arbeid en Longaandoeningen (NKAL) zal ingaan op de blootstelling aan het kankerverwekkende ethyloxide in magazijnen. Babs van Manen van Amsterdam Universitair Medische Centra ( UMC Universitair Medisch Centrum (Universitair Medisch Centrum)) gaat in op handdesinfectie: ‘Balanceren tussen veiligheid van patiënten en medewerkers’. Rens de Peijper heeft een praktijk voor thanatopraxie. Hij gaat in op het inbrengen van een conserverend middel in de bloedbaan van overledenen. Tijdens de discussie kunt u vanuit de zaal ook andere praktijkverhalen aan de orde stellen.

Locatie

De locatie van het KNB-event is de sfeervolle Winkel van Sinkel, Oudegracht 158 te Utrecht. We hopen oude bekenden weer te ontmoeten en nieuwe contacten te leggen. Als kennisnetwerk sluiten we uiteraard af met een netwerkborrel.

Programma

Tijd Zaal Activiteit
13:30-14:00 de Gaanderij Inloop
14:00-15:15 de Balzaal Presentaties van het Ctgb en het ministerie van SZW Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid)
15:15-15:45 de Gaanderij Pauze
15:45-17:00 de Balzaal Praktijkvoorbeelden, vragen en discussie met sprekers
17:00-18:00 de Gaanderij Borrel

 

Inschrijfformulier

U kunt zich inschrijven via dit inschrijfformulier

Schrijf u snel in voor deze netwerkbijeenkomst, zodat we weten op hoeveel mensen we kunnen rekenen.

Houd de nieuwsbrief of deze pagina van het KNB in de gaten voor meer informatie. Tot 6 oktober!